Resepi Membuat Pulut Berkuah misalkan Pulut Mangga
- 4-6 biji mangga masak
- 3 cawan/pot beras pulut ( saya rendam 1 jam )
- 100 g santan pekat
- 4 1/2 cawan/pot air utk menanak pulut.. ( saya guna sukatan seperti memasak beras basmathi )
- sedikit garam
Cara Membuat Pulut Bekuah
1. Cuci bersih beras pulut yg telah direndam tadi,kemudian masukkan kedalam periuk.
2. Masukkan air, garam dan santan kedalam periuk yang berisi dengan beras pulut.
3. Masak lah seperti masak nasi biasa tetapi guna api sederhana dan selalu aduk pulut dengan garpu supaya rata masaknya dan pulut tidak melekat pada dasar periuk�.
4. Bila telah kering kecilkan api dan tutup periuk selama 10 menit,aduk lagi supaya rata dan tutup periuk dan masak selama 10 menit lagi, buatlah begitu sehingga pulut tadi benar2 masak dan tidak berkerak
Untuk Saos santan
200 g santan pekat/ kotak
1 liter air ( anggaran 1 jag kecil gitu )
1 sudu besar penuh tepung jagung/tepung gandum � ayak ya�
sedikit garam
1 sudu besar penuh @ lebih gula pasir (untuk gula disesuaikan dengan lidah anda)
1 helai daun pandan
Cara Membuatnya
1. Satukan semua bahan dalam periuk/panci, kemudian aduk hingga rata�
2. Kemudian masak diatas api sedang
3. Sentiasa aduk-aduk kan kuah sehingga mendidih dan pekat
4. Bila pekatnya sudah sesuai silhakan dihidangkan dgn pulut dan irisan buah mangga
Untuk Pulut Bekuah bisa di hidangkan dengan berbagai macam buah misalkan alpukat, durian,nanas dan yang lainnya,Buatlah pulut bekuah sesuai buah yang ingin disukai anda, selamat mencoba ibu :-)
0 comments:
Post a Comment